15-12-2017

De politie controleert!

Goede fietsverlichting is heel belangrijk. Een kwart van alle ongelukken met fietsers gebeurt in het donker. Uit onderzoek blijkt dat 59% van de fietsers geen of geen volledige fietsverlichting voert. Bovendien repareren 4 op de 10 fietsers niet direct zijn of haar fietsverlichting wanneer deze niet werkt.

De afgelopen weken zien we dat veel van onze leerlingen zonder verlichting het schoolplein op fietsen. Dit vinden wij erg zorgelijk. Wij willen namelijk graag dat onze leerlingen veilig op school en thuis aankomen. Goede verlichting is daarbij ontzettend belangrijk, zeker in deze donkere dagen.
Wij willen jullie vragen om de fietsverlichting te controleren en aan te zetten tijdens de fietstocht naar school en huis. Is fietsverlichting stuk? Zorg dan voor losse lampjes die je aan je fiets of kleding kunt vast maken, zodat je alsnog zichtbaar bent voor het overige verkeer.

Regelgeving
Fietsverlichting kan aan de fiets bevestigd zijn, maar ook losse lampjes zijn toegestaan. Het voeren van “vaste” fietsverlichting heeft wel nadrukkelijk de voorkeur. Bij het voeren van fietsverlichting gelden de onderstaande regels:
- Wit of geel licht voor
- Rood licht achter
- De verlichting schijnt recht vooruit en achteruit
- Verlichting mag niet knipperen
- Losse lampjes mogen wel, maar moeten goed zichtbaar zijn en voldoende schijnen

De losse lampjes mogen vast gemaakt worden aan uw kleding of op uw tas. De lampjes mogen alleen vastgemaakt worden op het bovenlichaam, je mag dus geen lampjes op hoofd, armen of benen vastmaken.

Als je in het donker, schemer of bij slecht weer en/of zicht over straat fietst moet je fiets voorzien zijn dan deugdelijke verlichting. Heb je geen licht of fiets je zonder verlichting aan, dan kun je bekeurd worden. De bekeuring voor fietsen zonder licht bedraagt € 55.

Hoe gevaarlijk is fietsen zonder licht? Kijk eens naar dit filmpje.

Kijk ook eens op https://youtu.be/6BFhPFg3G48  

 

Terug naar het nieuwsoverzicht
sfeer imgsfeer img
foto sidebar